Zorg die groeit én krimpt waar nodig – het succes van Beschermd Thuis team Kwintes
Twee jaar geleden startte Kwintes het Beschermd Thuis team in de regio Gooi en Vechtstreek. Ondanks de korte bestaansperiode heeft het team al grote stappen gezet in het begeleiden van cliënten die zelfstandig wonen, maar (nog) intensieve begeleiding nodig hebben. Voor dit artikel spraken we met Manuela Roskam, coördinerend begeleider en projectleider, en Willemijn Rebel, woonbegeleider in het team. “We zijn trots op wat we in zo’n korte tijd met een klein clubje hebben bereikt,” vertelt Manuela.

Het team begeleidt cliënten met verschillende zorgvragen en verschillende indicaties (WLZ, WMO). “Onze kracht ligt in het feit dat we de zorg kunnen aanpassen aan wat de cliënt op dat moment nodig heeft”, legt Manuela uit. “We kunnen op- en afschalen wanneer we willen. Als het niet goed gaat met een cliënt, kunnen we intensievere begeleiding bieden, soms zelfs dagelijks. En als het beter gaat, bouwen we de begeleiding weer af.”
Zorg die aansluit
Het team ziet een cliënt gemiddeld drie keer per week, maar dit verschilt per situatie. De begeleiding is volledig afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt. Begeleiders bieden hulp bij verschillende zaken zoals de administratie, financiën, het huishouden en ze bieden de cliënt mentale ondersteuning. Naast de directe begeleiding hechten de medewerkers grote waarde aan samenwerking met het netwerk rond de cliënt en andere betrokken organisaties. Deze samenwerking wordt waar nodig actief opgezocht en versterkt. Door deze aanpak ontvangt de cliënt ondersteuning vanuit verschillende hoeken, wat bijdraagt aan een stabiele situatie.
Een belangrijk pluspunt voor cliënten is dat het team 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is. In samenwerking met wakende wachten van andere teams, zorgt team Beschermd Thuis ervoor dat er altijd iemand klaarstaat voor vragen of in geval van nood. Dit geeft vertrouwen om dingen zelf te proberen en voorkomt vaak dat moeilijke momenten een crisis worden.
Uiteenlopende problematieken
De cliënten die het team begeleidt wonen allemaal zelfstandig, verspreid over de hele regio Gooi en Vechtstreek. De problematieken lopen uiteen, van autisme tot verslaving en van persoonlijkheidsstoornis tot ADHD. Momenteel begeleiden we vooral veel jonge vrouwen tussen de twintig en dertig jaar met autisme”, vertelt Manuela. “Maar dat kan over een half jaar helemaal anders zijn. Dan heeft hopelijk een aantal van onze huidige cliënten geen Beschermd Thuis meer nodig en komen er weer nieuwe cliënten met andere zorgvragen bij.”
Voor veel cliënten is het Beschermd Thuis team een tussenstap. Sommigen zijn doorgestroomd vanuit een beschermde woonvorm. Voor anderen fungeert het juist als preventieve begeleiding, om plaatsing in een beschermde woonvorm te voorkomen. Het team helpt hen om uiteindelijk door te stromen naar minder intensieve vormen van begeleiding, of zelfs zelfstandig te wonen.
Een hecht team waarin veiligheid voorop staat
Wat het team bijzonder maakt, is de sterke onderlinge band. Die sterke band is belangrijk omdat de teamleden intensief samenwerken bij uitdagende situaties. Bij een cliënt met vermoedelijke dementie die verbaal agressief gedrag vertoont, besloten ze bijvoorbeeld niet meer alleen op huisbezoek te gaan. “Daar gaan we nu met z’n tweeën naartoe. Omdat we goed op elkaar ingespeeld zijn, geeft dat een veilig gevoel en dat werkt toch fijner. Voor ons, maar ook voor de cliënt”, vertelt Willemijn. “Daarnaast is het fijn dat lijnen met de behandelaars, zoals GGZ Centraal, kort zijn. We weten elkaar goed te vinden en de communicatie verloopt soepel.”
Meer ruimte en flexibiliteit
Team Beschermd Thuis is door de groeiende zorgvraag altijd opzoek naar nieuwe collega’s. Recent is het team uitgebreid met twee nieuwe woonbegeleiders. Dat geeft de collega’s meer ruimte en flexibiliteit. Bovendien wordt het werk nu beter verdeeld. Coördinerend begeleider Manuela benadrukt het belang daarvan: “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de collega’s lekker kunnen werken. Als ik merk dat een collega vast loopt in het werk, kijk ik of een van de collega’s wat werk kan overnemen. Binnen dit hechte team doen we dat graag voor elkaar.”
Kom ons team versterken!
Hoewel team Beschermd Thuis in regio Gooi en Vechtstreek net is uitgebreid, is het team nog niet helemaal compleet. Er is nog plek voor coördinerend begeleiders en huishoudelijk begeleiders. Dus ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière en maakt dit artikel je enthousiast? Kijk hier Vacatures – Werken bij Kwintes voor meer informatie. Herken je jezelf in een van de vacatures? We maken graag kennis met je! Reageer via de website of neem direct contact op met recruiter Wendy via: wendy.vandervlis@kwintes.nl.
Het laatste nieuws

Mitch is ambulant begeleider in opleiding bij het Wlz-team

Een nieuw begin op Kwintes locatie Lorentzweg
