Onderzoek ontwikkelingen in eigen huis

Financiële hulpverlening

Veel mensen in de GGZ kampen met financiële problemen, wat een grote impact heeft op hun leven. Stress, verminderde zelfredzaamheid en belemmerde herstel en gezondheid zijn hier het gevolg van. Kwintes biedt daarom diverse vormen van financiële begeleiding, zoals budgetcoaching, budgetbeheer en de Buddy app. Ook wordt er samengewerkt met schuldhulpverleners.

Er is echter nog weinig bekend over de omvang en aard van deze problemen. Daarom voert Kwintes onderzoek uit om hier meer inzicht in te krijgen. We bekijken hoeveel mensen met financiële problemen kampen, wat voor type problemen dit zijn, en welke zorgbehoeften er zijn. We analyseren hiervoor data uit cliëntdossiers en voeren een survey uit onder medewerkers. Daarnaast gaan we in gesprek met cliënten en hulpverleners.

Dit onderzoek levert waardevolle informatie op over de omvang en ernst van de financiële problematiek, en over de begeleidingsbehoefte van cliënten.

Technologische innovaties

Kwintes onderzoekt ook de inzet van nieuwe technologieën om de zorg te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Tinybot Tessa, een sociale robot die cliënten kan ondersteunen, coachen en helpen met taken als medicatie innemen. Tessa biedt sociale steun, heeft een agendafunctie en is bewezen effectief in de ouderenzorg.

We onderzoeken de ervaringen van cliënten met Tessa. We bekijken of Tessa inderdaad ondersteuning biedt bij de dagstructuur en zelfstandigheid bevordert, en of het de zorgkwaliteit verbetert. We voeren hiervoor kwalitatieve interviews uit en analyseren de data die tijdens de pilot is verzameld.

Dit onderzoek draagt bij aan de wetenschappelijke kennis over de inzet van robotica in de GGZ. We hopen hiermee de praktijk te informeren over hoe robotica kan worden ingezet om cliënten te ondersteunen in hun herstelproces en zelfstandigheid te bevorderen.

Herstelproces na uitstroom uit zorg

We weten weinig over hoe het herstelproces van cliënten verloopt nadat ze uit zorg zijn. Kwintes doet hier, in samenwerking met Tranzo en de Christelijke Hogeschool Ede, onderzoek naar.

We spreken met dertig cliënten die een jaar geleden uit de maatschappelijke opvang, beschermd wonen of ambulante begeleiding zijn gestroomd. We vragen hen naar hun ervaringen met het herstelproces, de rol van hulpverlening en hun toekomstplannen.

Met de resultaten van dit onderzoek hopen we cliënten beter te kunnen ondersteunen bij hun herstel en weg naar zelfstandigheid.