Onderzoek & Innovatie

Onderzoek & innovatie draagt bij aan de kwaliteit van de zorg. Om dit zo goed mogelijk te waarborgen, zoeken we continu naar verdere vernieuwing en ontwikkeling van onze werkwijzen en interventies. Er is ruimte om te leren, experimenteren, vernieuwen en innoveren. Zo benutten we het potentieel van onze medewerkers. Door ons te blijven ontwikkelen, zorgen we ervoor dat we er ook in de toekomst kunnen zijn voor onze cliënten.

Onderzoek

Waarom onderzoek?

We streven naar de best mogelijke zorg voor onze cliënten. We willen hen een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen en werken aan hun herstel. Om onze zorg te optimaliseren en te innoveren, is wetenschappelijk onderzoek van groot belang.

Wat vinden we belangrijk?

Cliëntgerichtheid: We stellen de cliënt centraal in ons onderzoek. Hun behoeften, ervaringen en perspectieven vormen het uitgangspunt.

Kwaliteitsverbetering: We streven ernaar om de kwaliteit van onze zorg continu te verbeteren op basis van wetenschappelijke inzichten.

Innovatie: We onderzoeken nieuwe methoden en werkwijzen om de zorg voor onze cliënten te optimaliseren.

Samenwerking: We werken samen met een breed scala aan partners, waaronder cliënten en hun naasten, zorgprofessionals, onderwijs- en onderzoeksinstituten, brancheorganisaties en andere stakeholders om onze kennis te delen en van elkaar te leren. In 2019 hebben we met University College London het internationale supported housing onderzoeksnetwerk SHARE (Supported Housing Accommodations and Residents Europe) opgestart om uitwisseling en samenwerking in onderzoek te stimuleren.

Wat voor onderzoek doen we?

We onderzoeken hoe cliënten met wijkgerichte ondersteuning op een veilige en succesvolle manier van beschermd wonen naar zelfstandig wonen kunnen gaan.

We onderzoeken de specifieke behoeften van jongvolwassenen in beschermd wonen en ontwikkelen we zorg die hierop aansluit.

Samen met de branche organisatie Valente werken we aan een betere landelijke monitoring van de cliënten en het aanbod van de sector van beschermd, begeleid wonen en opvang. Hierbij gaat het om het in beeld krijgen van wie er gebruik maakt van de sector en de bijdrage van het aanbod op hun herstel en kwaliteit van leven.

Met diverse onderzoeken volgen wij de ontwikkelingen van mensen in hun eigen huis. Op deze manier kunnen we innovaties evalueren en advies geven. Specifiek gaat dit over de financiële begeleiding, omgang met technologische innovaties en herstelprocessen na uitstroom uit de opvang, een woonvorm of ambulante begeleiding.

We doen verschillende onderzoeken naar hoe we herstel van onze cliënten kunnen bevorderen.


Innovatielab

In dit digitale laboratorium hebben we het afgelopen jaar diverse innovaties onderzocht. En met succes: In 2021 hebben we via een kleinschalige pilot de digitale innovatie ‘Smart Rapporteren’ getest: spraakgestuurd rapporteren. Benieuwd wat smart rapporteren is en hoe het werkt? Onze medewerkster Daphne deed mee aan de pilot en vertelt!