Trajectbegeleider Karin: ‘we werken aan zelfvertrouwen.’

Karin is trajectbegeleider bij Kwintes. Ze vertelt haar ervaringen en hoe client Erik de stap maakt naar werk.

‘Erik is een Excel expert. Het liefst zou hij werk hebben met financiële of administratieve taken. Maar door zijn diagnoses ADHD en PDD – NOS kwam hij moeilijk aan een baan. Hij heeft wel banen gehad, maar altijd voor een korte periode. Hij wordt verwezen naar Kwintes voor een IPS traject. Zijn wens is het vinden en behouwen van een baan waar hij zijn expertises kan inzetten.

We beginnen aan het opbouwen van een vertrouwensband. We leren elkaar kennen. Erik komt geregeld voor zijn afspraken naar het kantoor van Kwintes. We maakten een cv en ik help hem met inschrijven in het doelgroepenregister. Daarna begint het sollicitatieproces.

Samen schreven we een aantal sollicitatiebrieven. Al snel wordt Erik uitgenodigd voor een gesprek bij Gemeente Almere. In het gesprek komt hij erachter dat de baan niet helemaal bij hem past. Maar de werkgever is zo enthousiast over Erik dat hij zijn cv intern doorstuurt naar een andere afdeling. Hier wordt Erik aangenomen.

Het traject naar een baan was voor Erik slechts een kwestie van een paar maanden. Ook nu werkt hij nog steeds met plezier bij de Gemeente Almere. Om ervoor te zorgen dat hij hier met succes kan blijven ben ik nog steeds in beeld. We hebben geregeld contact. Dat is belangrijk want Erik komt in zijn werk veel hobbels tegen. Hij heeft echt dit contact nodig om bevestigd te krijgen dat hij het goed doet. Hij leert van mij om tevreden te zijn met uitstekend werk in iets minder tijd, dus die 80 % te aanvaarden in plaats van de 100% die hij van zichzelf moet bereiken.

Dankzij mijn hulp heeft Erik meer zelfvertrouwen gekregen. Hij heeft sociale contacten en hoort bij zijn collega’s. Hij is zelfstandiger geworden. Voelt zich nuttig. Heeft minder last van zijn symptomen. En dat allemaal in nog geen jaar tijd. Ik benoem zijn positieve kanten. Samen hebben we zijn competenties, kwaliteiten en persoonlijke kenmerken in beeld gebracht. Hierdoor is Erik minder onzeker geworden. Al die aspecten bereik je door als jobcoach en volgens de methoden van IPS aan de slag te gaan.

Als het even niet goed gaat met Erik dan kan hij direct bij mij terecht. Ik help hem om weer verder te kunnen. Ook stem ik tussentijds af met zijn behandelaar om te bespreken of we de goede weg in slaan. Samen met Erik en de werkgever heb ik contact over hun verwachtingen van Erik en andersom. Hij werkt nu 12 uur per week. Meer uren lukken hem de komende periode niet. Maar uiteindelijk zal hij zijn uren wellicht kunnen opbouwen.’


Delen:

Lees ook deze verhalen

Hannah: ‘Ga het gesprek aan!’

November staat jaarlijks in het teken van aanpak kindermishandeling en aanpak geweld tegen vrouwen en meisjes. De cijfers liegen er...

Maximaal leerrendement 

Wat deed jij als zevenjarige? Buiten knikkeren met de buurtkinderen? Grote kans dat jij er toen niet aan dacht om...

Bewoonster mw. Govers: ‘mijn leven in coronatijd.’

Sinds vier jaar woon ik in Bilthoven in een appartement van Kwintes. In de zomer goed herkenbaar aan de 3...