Jeffrey: ‘Leer van mijn fouten!’

Wat was jij aan het doen toen je 13 jaar oud was? De studieboeken kaften voor het nieuwe schooljaar? Voor Jeffrey (25) was dit niet het geval. Na een leven beheerst door drugs klopt Jeffrey uiteindelijk aan bij Joran Nijssen, bemoeizorger binnen het Jeugd Interventie Team (JIT). Joran helpt hem aan een onderkomen en regie te krijgen over zijn eigen leven.

Jeffrey komt niet uit een warm nest. Door de vele problemen thuis zoekt hij op jonge leeftijd zijn heil in harddrugs. Als hij 18 jaar is dealt hij om een extra zakcentje te verdienen, op een goede dag soms wel 800 euro. Niemand heeft het door, ook niet op de vrijwilligersplek waar hij een jaar lang met gehandicapten werkt. Ondanks dat Jeffrey zich met illegale praktijken bezighoudt, vindt hij het belangrijk om zijn passie te volgen: zorgen voor anderen. Via de gehandicaptenzorg wil hij zichzelf opwerken tot maatschappelijk werker. ‘Voor mijn cliënten was ik ook een soort therapeut. Ze vertelden mij hun problemen’, aldus Jeffrey.

Het dealen loopt goed totdat een bekende hem aangeeft bij de politie. Een inval volgt. Jeffrey belandt zeven dagen in de gevangenis en verspilt daarmee zijn kans op een leer/werk-traject bij zijn vrijwilligersplek. Na een tweede inval door de politie komt hij op straat te staan, maar wordt hij niet berecht. Dezelfde dag stuurt hij een berichtje naar zijn voormalige begeleider, Joran, voor hulp. Bij het JIT (een netwerk-hulporganisatie waar onder andere Kwintes bij aangesloten is) zijn de lijnen korter waardoor er bij complexe problematiek sneller gehandeld kan worden. Joran stapt zonder oordeel het hulpverleningstraject in: ‘Ik heb meteen met hem afgesproken. Er speelde veel met bewindvoering en politie. Daar begeleidde ik hem in. Ook hebben we samen een perspectief geschetst richting ervaringsdeskundigheid.’ Door rust in de basis te creëren en vooruit te kijken, is er veel bereikt.

‘Ik heb er geen spijt van want ik heb ervan geleerd’, aldus Jeffrey. Hij heeft zijn leven nu meer op orde: een goed onderkomen, voert gesprekken over werk, gebruikt nu veel minder harddrugs én een welverdiende eerste certificaat van de training Werken Met Eigen Ervaring (WMEE) op zak. Door het volgen van de training WMEE van Kwintes Bureau Herstel heeft hij een eerste stap richting ervaringsdeskundigheid gezet. Hij is hier echt trots op is, omdat hij nooit scholing heeft gehad. Zijn grote ambitie is om mensen te behoeden voor de fouten die hij heeft gemaakt. ‘Ik wil ze meegeven dat het anders kan. Ik heb de fout al voor jou gemaakt!’, aldus Jeffrey. Met een sterke drive en ondersteuning van zijn vriendin hoopt hij over vijf jaar de nieuwe collega van Joran te worden.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Jochem: ‘begeleiding aan huis helpt mij om structuur te krijgen.’

Jochem (38) krijgt begeleiding aan huis van Kwintes. Hij krijgt zijn huishouden moeilijk op orde en heeft financiële problemen. ‘Wat...

Rob: ‘Lachend het leven tegemoet.’

Stel je eens voor dat je van de één op de andere dag niet meer kan lachen terwijl je graag...

Raymond: ‘Geduld is een schone zaak.’

‘Ik boek succes met cliënten, omdat ze zelf spullen weggooien’, aldus persoonlijk begeleider Raymond. Van de 24 cliënten die hij...